Ga naar de inhoud
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nike Just do it slogan Dan Wieden Gary Gilmore Phil Knight reclamecampagne marketingstrategie

Marketingstrategie ideeën I Just do it. Wat is het enorme succes achter de reclamecampagne van Nike?

Inhoudsopgave

Marketingstrategie ideeën I Just do it.

Wat is het enorme succes achter de reclamecampagne van Nike?

Misschien wel de beste marketingcampagne uit onze geschiedenis. Hoe komt dat?

‘Just do it.’ Dé slogan die bijna iedereen kent. Hoe zijn ze binnen het team van Nike op dit geniale idee gekomen en wat kunnen we er jaren later nog van leren? Het succes van deze marketingstrategie is fascinerend en zeer de moeite waard om van dichterbij te onderzoeken. In dit artikel gaan we er wat dieper op in.

Tip! Geen tijd om alles te lezen? Check even de dikgedrukte stukjes tekst voor een snelle samenvatting. Vlieg je er zó doorheen!

Marketing met een slimme strategie en een luguber randje

In het jaar 1988 startte Nike met deze reclamecampagne. Hadden ze kunnen weten dat we het er in 2022 nog steeds over zouden hebben? De – toevallig in september van dit jaar overleden – Dan Wieden, inmiddels wereldberoemd reclameman en mede-oprichter van reclamebureau Wieden+Kennedy heeft deze slogan bedacht. In een interview met het magazine Dezeen vertelt hij hoe hij op dit idee is gekomen. De bron van zijn inspiratie was nogal een opmerkelijke: namelijk de laatste woorden van een in 1976 ter dood veroordeelde, meervoudige moordenaar, genaamd Gary Gilmore. Hij overleed op 17 januari 1977, waarbij hij geëxecuteerd werd door een vuurpeloton.

Meer over de achtergrond van Gary Gilmore

De laatste woorden die Gary Gilmore uitsprak vlak voor hij werd doodgeschoten waren: ‘Let’s do it’. Reclamemaker Dan Wieden had over de veroordeelde moordenaar gelezen, en om de één of andere reden waren zijn laatste woorden in zijn gedachten blijven hangen. Het fascineerde hem dat een man in zo’n situatie zo standvastig kon reageren op wat hem te wachten stond.

Nike vs. Reebok: gewaagde concurrenten

Toen concurrent Reebok flink omhoog schoot in winst en populariteit besloot Nike hier tegenop te boksen met een nieuwe marketingstrategie. Ze huurden Dan Wieden in, die een vaak voorkomend probleem in hun strategie bloot legde: de reclamespots van Nike misten samenhang. En niet alleen de reclamevideo’s wilde hij bij elkaar brengen, maar ook de consumenten zelf.

Aanvankelijk reageerde de mede-oprichter van Nike, Phil Knight, hierop met de woorden: ‘We don’t need that shit’. Maar Dan Wieden vroeg hem hiermee in vertrouwen te nemen en dat deed hij. De succesvolle gevolgen bleken enorm.

Nike Just do it slogan Dan Wieden Gary Gilmore Phil Knight reclamecampagne marketingstrategie - 2

Toen inclusiviteit in marketing nog niet zo trending was

Nike besloot samen met Dan Wieden een strategie op te zetten waarbij diverse soorten mensen zich aangesproken zouden voelen. Professionele atleten, wat later natuurlijk ook voor een enorme boost voor Nike zorgde, maar ook de ‘gewone burger’ werd hierbij betrokken. Het eerste reclamefilmpje van deze campagne had dan ook een 80-jarige man in de hoofdrol, genaamd Walt Stack.
Walt Stack was een hardloper die elke ochtend zijn route over de Golden Gate Bridge in San Francisco liep, zo’n 27 km (!).

Dit was het allereerste ‘Just do it’-reclamefilmpje dat wereldberoemd werd:

De boodschap van deze reclamespots? Just do it. Ongeacht je leeftijd, geslacht of fitnesslevel; Nike is er voor iedereen. En dát spreekt de consument van Nike tot op de dag van vandaag nog steeds aan. Een ijzersterke marketingstrategie.

Neem contact op