Meteen naar de inhoud
forest app productiviteit verbeteren

Gratis app: Forest

Op creatieve wijze je productiviteit verbeteren


 

Verdeel je uren in tijdsblokken I Automatische pauze reminder
De app Forest helpt je hier op originele wijze bij!

Tip! Geen tijd om alles te lezen? Check even de dikgedrukte stukjes tekst voor een snelle samenvatting. Vlieg je er zó doorheen!

Een goede planning heel snel en simpel geregeld


 

Bouw je eigen virtuele bos waaraan je je productiviteit kunt aflezen

Het idee is vrij eenvoudig: je begint elke dag met een ‘leeg bos’. Zodra je je aandacht ergens op moet kunnen richten, geef je daarvoor een tijdsblok, een eventuele beschrijving van de taak en als je wilt ontspannende achtergrondmuziek aan. Op de app is een boom of andere soort plant die je uitgekozen hebt te zien die meteen begint te groeien.

Terwijl jij je concentratie vasthoudt op je werk of andere taken groeit deze steeds verder door tot hij volgroeid is. Mocht jij tussentijds de app afsluiten en iets anders op je telefoon gaan doen gaat de boom dood. Missie mislukt. Houd je dit wél vol, dan bouw je een heel virtueel bos op. En uit diverse onderzoeken wereldwijd is al gebleken dat heel veel mensen gevoelig zijn voor spelletjes met dit soort beloningssystemen. Het werkt motiverend en bijna zelfs verslavend. Mocht je bepaalde apps op je telefoon nodig hebben om je werk goed uit te kunnen voeren en komt dit je productiviteit ten goede, dan kun je hier gewoon bij de instellingen van de app uitzonderingen in maken. Maar niet valsspelen natuurlijk 😉

Deze app voorkomt dat je snel afgeleid raakt van je werk

Je kunt de app dus zo instellen dat wanneer je de app verlaat de boom of struik die je aan het ontwikkelen bent doodgaat. En het zit nu eenmaal in onze natuur als mens dat we ons hierdoor schuldig gaan voelen en bomen en planten liever zien groeien en bloeien. Een soort verantwoordelijkheidsgevoel dat tóch op je in weet te spelen waardoor je gemotiveerd raakt om geen andere dingen op je telefoon te doen zonder goede reden en zo bouw je verdeeld over je dag een compleet bos op.

Krijg inzicht in je beste uren

Het leuke hiervan is dat je ook je piekuren kunt zien in een grafiek, zodat je inzicht krijgt in je meest productieve uren. Dit is namelijk voor iedereen anders! Hiervan leren we weer onze planning voor lastige taken in te delen op onze persoonlijk beste tijdsblokken. Hoe handig is dat?!

Reminder om pauze te nemen

Veel mensen weten inmiddels wel dat het belangrijk is om je niet blind te staren op waar je mee bezig bent tijdens je werk. Regelmatig even je werk neerleggen, even je benen strekken, water drinken, fruit eten; maar we doen het vaak toch te weinig. De app Forest helpt je hierbij door jou je taken in tijdsblokken in te delen van maximaal 2 á 3 uur, maar dit mag ook korter zijn. Het idee hierachter is dat het je productiviteit en energie ten goede komt, omdat je met enige regelmaat – die je dus zelf kunt instellen – kort onderbroken wordt door middel van een (rustig) alarmgeluidje. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat deze korte tijdsblokken juist heel goed voor een mens kunnen zijn.

Verbeter je tijdsbesef

Tot slot bevordert een dergelijk ‘spelletje’ je vermogen van tijdsbesef. Je raakt meer bewust van de tijd die je aan bepaalde zaken besteedt (niet alleen je werk) en dit kan helpen om sneller en efficiënter te werken. Toegegeven: de zen-achtige achtergrondmuziekjes zijn ook een aanrader 😉

Let op! Ik heb zelf geen enkel persoonlijk voordeel bij het promoten van de app Forest. Er zijn talloze, soortgelijke apps gratis verkrijgbaar om je productiviteit en tijdsplanning mee te verbeteren, maar ik kwam deze toevallig tegen en wilde het hier graag even delen. Tip van de dag dus, zullen we maar zeggen. Doe er je voordeel mee, het is in ieder geval leuk om even uit te proberen en de inzichten in je tijdsbesteding verdeeld over de dag terug te lezen.


 

Deze app is beschikbaar voor beide besturingssystemen iOS en Android en hier te downloaden (of natuurlijk gewoon via de Apple store of Google Play store):

Neem contact op

%d bloggers liken dit: