Canva: wat is het en is het echt gratis?
Zelf aan de slag met ontwerpen: is het de moeite waard?
Canva is een handige tool voor wie zelf het werk wil doen. Maar wat kan je er allemaal mee?
Logo’s, flyers, visitekaartjes en zelfs introvideo’s voor je YouTube-kanaal. Met Canva kunnen we heel veel dingen zelf maken. Hiervoor hoef je weinig tot geen ervaring te hebben in het grafische vakgebied. Hier bespreken we de belangrijkste details en de commerciële mogelijkheden.
Tip! Geen tijd om alles te lezen? Check even de dikgedrukte stukjes tekst voor een snelle samenvatting. Vlieg je er zó doorheen!
Gratis je eigen logo, flyer of website maken: hoe doe je dat?
Wanneer je je eigen bedrijf gestart bent heb je een logo nodig. En nog zoveel meer. Dan is het fijn als je zelf iets kunt doen om kosten te besparen. Of het verstandig is om je eigen grafische vormgeving te doen bepaal je zelf, dat is voor iedereen anders.
Maar de belangrijkste vraag met dit soort dingen is vaak: is het echt gratis?
Eerlijk? Nee.
Maar Canva is toch gratis? Zeker! Het probleem hier is alleen dat je bepaalde, belangrijke zaken niet gratis mag downloaden nadat je het gemaakt hebt. Hoe zit dat, en is dat voor jou een probleem?
Wat is er in Canva gratis en wat niet?
1. Logo ontwerpen
2. Drukwerk: flyers
3. Webdesign
Logo ontwerpen in Canva: wat mag je wel gratis gebruiken en wat niet?
Je logo is één van de belangrijkste zaken waarmee je jezelf herkenbaar kunt maken. Dit is wat jouw bedrijf een gezicht geeft, een eerste indruk, een gevoel. De uitstraling is enorm belangrijk, omdat mensen heel vluchtig scannen met hun ogen.
Oogt dit bedrijf duur? Prettig goedkoop? Te goedkoop? Energiezuinig? Kan ik hier de luxe krijgen waar ik naar opzoek ben? Oogt het professioneel? Dit is een kleine greep uit de gedachtenstroom die door ons allemaal heen gaat als je opzoek bent naar een voor jou geschikt bedrijf om je verder te helpen. Er is hier geen goed of fout; uitstralen dat je goedkoop bent is helemaal niet verkeerd als dit ook je bedoeling is. Maar! Dan moet het wel op een slimme manier gebeuren, zodat je niet té goedkoop overkomt bijvoorbeeld. Kun je deze diepgang met Canva bereiken?
Zeker, dat kan! Met behulp van dit programma kun je gebruik maken van templates. Sommigen zijn gratis, sommigen vallen onder de betaalde versies van Canva. Door middel van een eenvoudig drag ’n drop-systeem kun je je eigen ontwerp helemaal naar wens samenstellen.
Maar! Hier komen we bij het uittesten van de gratis versie van Canva een groot probleem tegen: je mag niet gratis de achtergrond verwijderen van het logo ontwerp. Dat is nogal een probleem, omdat je dit 9 van de 10 keer wel nodig hebt voor drukwerk. Daarnaast mag je de pdf-versie alleen in de RGB-kleurmodus downloaden en laten we nu net de CMYK-versie nodig hebben als je er drukwerk mee wilt laten afdrukken. Heb je je logo alleen nodig voor online gebruik? Dan hoeft dit niet zo’n enorm probleem te zijn; hier kunnen we omheen werken én gelukkig in de juiste kleurmodus, namelijk RGB.
Je kunt in ieder geval je eigen logo zelf maken met dit programma. Je kunt het downloaden in de volgende (digitale) formaten:
– JPG
– PNG
– PDF
– MP4 Video
– GIF
De voordelen en nadelen van logo ontwerp in Canva
De voordelen
- - Gratis voor wie het logo alleen online hoeft te gebruiken (max. 500x500px)
- - Het drag ’n drop-systeem dat je helpt om elementen samen te stellen
- - Je hoeft niet ‘from scratch’ te beginnen met ontwerpen
De nadelen
- - De bronbestanden van het logo ontwerp kun je niet downloaden voor bewerkingen buiten Canva
(vaak is dit in .eps-formaat) - - Je kunt jouw logo niet gratis in CMYK downloaden, de kleurmodus die noodzakelijk is voor drukwerk.
- - Sommige grafische elementen vallen onder de betaalde versie
- - De achtergrond is niet gratis transparant te maken
Flyers: wat mag je wel gratis gebruiken en wat niet?
Eén van de meest voorkomende vormen van drukwerk zijn flyer ontwerpen. Het is een snelle en slimme manier om onder veel mensen onder de aandacht te komen. Dit zijn dingen waarmee je veel geld kunt besparen als je het ziet zitten om je eigen ontwerp online te maken. Wanneer je een professional hiervoor benadert is de kans op een groot bereik onder de juiste doelgroep wel een stuk groter. Dit geldt voor zoveel zaken, maar we houden het hier even bij het ontwerpen van een flyer.
Let op: dit is heel belangrijk! Ik zie in mijn werk veel mensen die ‘zoveel mogelijk mensen’ met hun flyer ontwerp willen aanspreken. Richt je liever op jouw specifieke doelgroep, de mensen waarvan je ook echt verwacht dat ze klant bij je zouden kunnen worden. De kans op serieuze klanten waar je echt iets aan hebt maak je daarmee veel groter!
Hoe zit dit bij Canva? Kun je met Canva gratis flyers ontwerpen, en hoe werkt dit?
Dit is goed mogelijk. Ook hiervoor werk je binnen Canva weer met templates; een geweldige uitvinding voor wie snel en zelf een mooi ontwerp wil maken zonder al te veel creatief denkwerk. Alhoewel je sommige leuke effecten met foto’s niet 1, 2, 3 naar eigen hand kunt zetten. Deze laten ze binnen de templates van Canva wel zien, en een deel ervan is ook gratis te gebruiken. Pas wel op dat je niet te cliché overkomt met foto’s die er ’typisch Amerikaans’ uitzien, dat wekt wantrouwen onder veel mensen met de ‘doe maar gewoon’-Hollandse mentaliteit. Je weet wel: de blond, breed lachende vrouw met warme trui, Colgate-smile, handen in de mouwen gevouwen en een dampende koffiemok onder haar kin. Of wat dacht je van ‘de man die aan zijn stropdas friemelt’? Als je nu voor je ziet wat ik hier omschrijf ben je al een heel eind in het voorkomen van cliché flyer ontwerpen.
Als je wilt regelt Canva zelf het afdrukken van je eindproduct als je voor de CMYK-versie betaalt. De levering bedraagt ongeveer een week.
De voordelen en nadelen van een flyer ontwerp in Canva
De voordelen
- - Goed te personaliseren
- - Groot aanbod in templates
- - Canva verzorgt ook het drukproces
- - In deze categorie zijn veel templates ook echt gratis
De nadelen
- - Ook de bronbestanden van het flyer ontwerp kun je niet downloaden voor bewerkingen buiten Canva (vaak is dit in .eps-formaat)
- - Net als met logo’s kun je bij Canva jouw flyer niet gratis in CMYK downloaden, de kleurmodus die noodzakelijk is voor drukwerk
Webdesign: wat mag je wel gratis gebruiken en wat niet?
Je website is je visitekaartje. Deze moet technisch goed in elkaar steken en dit kan met Canva. Je maakt gebruik van templates wat het makkelijker maakt om snel een mooie website uit de mouw te schudden. De technische kant is lachwekkend makkelijk om onder de knie te krijgen.
Er zit alleen één heel groot probleem aan vast: de gratis versie van Canva staat alleen toe dat je je kersverse webdesign alleen binnen Canva kunt uploaden. Dat ziet er dan ongeveer zo uit: jouwdomein.my.canva.site
Maximaal 5 domeinnamen mag je gratis vastleggen op deze manier. Dit detail heeft zo’n enorme impact op jouw website dat we er hier dan ook niet te uitgebreid op ingaan. Maar om het te proberen, en wat op te steken van hoe je een webdesign netjes en gebruiksvriendelijk in elkaar kunt zetten, is het wel een vermelding in dit artikel waard.
De voordelen en nadelen van webdesign in Canva
De voordelen
- - Gratis voor wie het niet erg vindt om een domein binnen Canva te houden
- - Met copy-paste plak je in no time hele webpagina’s in elkaar
- - De technische kant is super eenvoudig!
De nadelen
- - Voor de gratis versie moet je je domein binnen Canva houden, en dat oogt niet erg professioneel
- - Niet alle elementen zijn gratis te gebruiken, vooral buttons zijn hier een probleem
Hopelijk heb ik je met dit artikel een beetje opweg kunnen helpen over wat je wel en niet kunt doen binnen (de gratis versie van) Canva.
Wil je toch liever hulp van een professional? Neem dan contact met me op.