Ga naar de inhoud
Website maken WordPress gratis handleiding hoe werkt het

WordPress website maken: hoe werkt het? De gratis handleiding

Inhoudsopgave

Gratis WordPress handleiding I Stap voor stap

Je wilt je eigen website maken met WordPress, maar hoe werkt dat? Met deze handleiding krijg je WordPress stap voor stap onder de knie. Is het moeilijk? Nee, gelukkig niet. Maar je moet wel even weten wat je ervoor nodig hebt en in welke volgorde. Hardam Ontwerp helpt je er graag bij.

Tip! Geen tijd om alles te lezen? Check even de dikgedrukte stukjes tekst voor een snelle samenvatting. Vlieg je er zó doorheen!

 

1. Hosting en domein: hoe en waar te beginnen?

 

Het downloaden van de software van WordPress is gratis, maar…!

Met alleen de software zijn we er nog niet. Om jouw website te kunnen maken moet je naast de software van WordPress allereerst een hosting en een domeinnaam geregistreerd hebben. Dat wordt de eerste stap waar we mee gaan beginnen.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam zou je kunnen vergelijken met je huisadres: dit is het webadres, de url, waar jouw website geplaatst staat tussen alle andere websites. Op dit adres vinden mensen jou. Het is nu belangrijk dat je een webadres kiest waar je helemaal tevreden mee bent, want deze zal waarschijnlijk niet snel veranderen. Jouw domeinnaam ziet er dan ongeveer zo uit:

www.jouwdomeinnaam.nl

Tip! Als je een nieuw bedrijf of eenmanszaak start, check dan voordat je je bedrijfsnaam laat vastleggen of ‘jouw’ domeinnaam vrij is, zodat je er geen ongemakkelijke toevoeging in hoeft te verwerken als je dit niet mooi vindt. Zo voorkom je dat je van ‘www.bakkerijvandijk.nl’ ‘www.bakkerij-van-dijk.nl’ hoeft te maken, om maar iets te noemen.

Hier kun je bijvoorbeeld checken of jouw gewenste domein nog vrij is: www.mijndomein.nl.

Is het allemaal gelukt? Mooi! Zodra je jouw nieuwe bedrijfsnaam hebt laten vastleggen is het wijs om zo snel mogelijk jouw domeinnaam ook vast te leggen. Anders zou je het risico kunnen lopen dat schimmige zakenlui jou voor zijn, waardoor je ‘jouw’ domeinnaam alleen nog kunt krijgen als je ze veel te dik betaalt. En dat zou eeuwig zonde zijn. Andersom kun je overwegen om je eigen domein ook niet zomaar weg te geven, want als je gewoon eerlijk handelt is daar ook niets mis mee.

Een voorbeeldje uit de praktijk:
De voormalige eigenaar van relatiegeschenk.nl beëindigde dit domein een aantal jaar geleden. Later werd de domeinnaam verkocht voor 76.000 euro. Wauw! Kijk daarom uit wat je doet, leg je gewenste adres zo gauw mogelijk vast en laat het ook niet zomaar weer los.

De bron van dit verhaal en meer informatie over dit onderwerp vind je hier: www.kvk.nl.

Welke hosting is het beste?

Het antwoord hierop is cliché, maar wel waar: dit is voor iedereen verschillend. Kijk goed naar wat je nodig hebt om jouw WordPress website te maken, en vooral ook wat je niet nodig hebt. Zoveel mogelijk ruimte en functies klinkt aanlokkelijk, maar als je het in praktijk nooit gaat gebruiken is dat gewoon zonde van je geld. Een hosting vergelijker kan hierbij uitkomst bieden.

Waar moet je op letten als je hosting providers wilt vergelijken?

  • Dataverkeer Hoeveel bezoekers – ook wel ‘webtraffic’ genoemd – verwacht je op jouw website? Hoe meer bezoekers, hoe meer dataverbruik. Zorg ervoor dat je een hostingpakket neemt dat jouw wensen en verwachtingen aankan.
  • Schijfruimte Hoe groot verwacht je dat jouw website gaat worden? Een grote webshop heeft bijvoorbeeld meer schijfruimte nodig dan een bedrijfswebsite met een stuk of vijf informatieve webpagina’s.
  • Functionaliteiten Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als (geautomatiseerde) back-ups, voldoende beveiliging en server-onderhoud.
  • E-mailaccounts Bedenk hoeveel je hiervan nodig denkt te hebben: info@(…), klantenservice@(…) enz. Vaak is alleen het eerstgenoemde adres hier al voldoende.
  • Jaarlijkse kosten Deze kun je zo laag of hoog maken als je zelf wilt. Kijk wat je zelf redelijk vindt in verhouding tot jouw vereisten voor een hostingpakket.
  • Klantenservice Een hosting provider die bekend staat om goede klantenservice is altijd prettig. Zeker als je zelf niet super technisch bent.
  • Reviews Check altijd even de bijbehorende reviews. Zo verklein je de kans op een teleurstelling achteraf.
Ga naar hostingvergelijker.nl
 

2. WordPress installeren

Vaak zit er bij je hostingpakket wel een optie inbegrepen om ‘met één druk op de knop’ WordPress te installeren. Hiervoor log je in op je account dat je bij je hosting provider geregistreerd hebt toen je je hostingpakket kocht. Eenmaal ingelogd krijg je een controlepanel te zien waar je in het hoofdmenu direct of via een installer WordPress kunt installeren. Vaak wijst dit zich wel vanzelf.

Moet je toch nog WordPress zelf installeren? Ga dan even naar de website van WordPress.org en volg de daar aangegeven stappen. Dit is niet heel moeilijk, maar vaak is het ook niet eens meer nodig om dit zelf te doen.

 

3. WordPress thema installeren

Als je WordPress installatie compleet is kun je aan de slag gaan met de inhoud. Zoek een thema uit dat bij jouw website past. Kijk hiervoor goed naar de indeling van het thema dat je uitkiest en natuurlijk de vormgeving. Veel thema’s zijn gericht op specifieke doelen: het opzetten van een portfolio, een blog, een MKB-website, of zelfs thema’s die op de horeca gericht zijn. Met plug-ins kom je straks ook een heel eind, maar als de vormgeving er vast op ingesteld is scheelt dat al veel.

Je kunt kiezen tussen gratis en premium thema’s. De premium thema’s worden vaak wat actiever ge-update (mensen betalen er immers voor), maar eerlijk gezegd heb ik vanuit mijn werkervaring nog nooit meegemaakt dat een gratis thema vreselijk de soep in liep na verloop van tijd. Als je het aandurft kun je met een – al dan niet gratis – pagebuilder ook heel veel zelf doen aan de vormgeving en indeling.

De top 3 beste pagebuilders om jouw WordPress website te maken

  • Themify (Gratis, maar Elementor is stabieler)
  • Elementor (Gratis, stabiel en veel gratis aanvullende plug-ins mogelijkheden)
  • Divi
Mijn favoriet? Elementor.
 

4. Widgets en plug-ins: de ondersteuning van jouw WordPress website

Als je de vormgeving van jouw website opgezet hebt kun je je lol op met het enorme assortiment aan widgets en plug-ins die WordPress je te bieden heeft. Dit is handig, het bespaart je heel veel tijd en het neemt je heel erg veel technisch gedoe uit handen.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plug-in voor: van galleries en sticky banners die je hoofdnavigatie met de bezoeker mee laat scrollen tot complete webshop-systemen. En ook die hebben weer allemaal hun eigen, losse plug-ins waar je bergen werk mee kunt verzetten. Of wat dacht je van een online afspraken-systeem?

Kijk wat je zelf nodig en leuk vindt, maar pas op dat je er niet te veel op zet in je enthousiasme. Plug-ins en widgets maken je website traag! Probeer zuinig hiermee om te gaan en download wat je belangrijk vindt. De rest kan altijd nog, toch? 😉

Welke plug-ins zijn belangrijk voor jouw website?

  • Yoast: Zeer nuttige plug-in om je SEO-scores in de gaten te houden. Je krijgt heel veel sturende seintjes terwijl je op dat moment bezig bent, dus zelf nadenken hoeft bijna niet meer én er is een prima gratis versie van! Zo verhoog je je Google ranking met gemak.
  • Ninja Forms helpt je om contactformulieren te bouwen. Dit kan ook nuttig zijn voor het aanmelden voor nieuwsbrieven e.d.
  • MonsterInsights geeft je inzicht in jouw Google Analytics profiel. De tracking integratie werkt ook goed samen met andere grote plug-ins zoals WooCommerce en WPForms, nog een plug-in voor contactformulieren.
Zo, als het goed is ben je nu aardig opweg in het maken van jouw eigen WordPress website. Het is veel werk, maar zeker de moeite waard. En als je eenmaal weet hoe het werkt is het nog leuk ook! 😉 Wil je toch liever iemand die met je meedenkt? Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies.