Ga naar de inhoud
Search
Close this search box.
Welk lettertype gebruiken voor logo CV sollicitatiebrief scriptie

Welk lettertype gebruik je voor jouw logo, CV of scriptie?

Inhoudsopgave

Welk lettertype moet je gebruiken voor:

Logo I Drukwerk I CV I Scriptie?

Welk lettertype gebruik je waarvoor? En in welke grootte? Dat hangt af van wat je moet maken. De beste tips vind je hier: van de professionele vormgever. Tip! Geen tijd om alles te lezen? Check even de dikgedrukte stukjes tekst voor een snelle samenvatting. Vlieg je er zó doorheen!

 

1. Welk lettertype gebruik je voor een logo?

Dit is alvast de moeilijkste uit deze rij:

Eigenlijk is dit niet zomaar te zeggen. Ik kan voorbeelden geven van logo’s met mooie lettertypes, maar deze zijn dan ook mooi omdat ze aansluiten op het logo ontwerp. Denk hierbij aan details als de stijl en de afstemming op de juiste doelgroep. Een speels lettertype lijkt leuk voor een kinderkledingwinkel, maar de mensen die in deze doelgroep vallen (de consument die tenslotte betaalt) zijn gewoon volwassen. Uitbeelden wie jouw producten of diensten moet gaan gebruiken is dus niet altijd de beste manier om jouw logo te ontwerpen. Een lettertype sluit je liever aan op de mensen die jij als betalende klanten wilt aantrekken.

Hieronder vind je een aantal handige richtlijnen die je kunnen helpen bij het zoeken naar een mooi lettertype welke je kunt gebruiken voor een logo ontwerp:

De 4 meest voorkomende voorbeelden uitgelicht

Welk lettertype moet je gebruiken voor jouw ontwerp?

 

1. Welk lettertype gebruik je voor een logo?
2. De beste tips voor lettertypes en lettergrootte in drukwerk
3. Deze lettertypes geven jouw CV een professionele uitstraling
4. En met welk lettertype maak je jouw scriptie helemaal af?

Liever meteen zoeken in een breed en gratis te downloaden selectie? Klik dan hier om direct naar de website van Font Squirrel te gaan.

Of neem contact op voor hulp & advies

Welk lettertype gebruik je
voor een logo ontwerp?

  • Helvetica: misschien wel de meest populaire van allemaal. Dit lettertype wordt veel gebruikt en is ontzettend tijdloos. De stijl is heel neutraal, dus breed toepasbaar. Maar let wel op: als je dit lettertype los moet kopen ben je veel geld kwijt!
  • Open Sans: hét gratis alternatief voor Helvetica. Dit lettertype ziet er professioneel uit en kost je helemaal niets. Dit lettertype kun je gratis gebruiken, omdat deze onder de Apache License 2.0 valt.
  • Baloo: zoek je een speels lettertype dat niet te kinderachtig uitpakt? Dan is Baloo iets voor jou. Dit lettertype kun je gratis gebruiken, omdat deze onder de SIL Open Font License valt. Het is een ideaal lettertype dat heel breed te gebruiken is. Online en offline is het goed leesbaar en herkenbaar.
  • Raleway: één van de hoogst gewaardeerde, schreefloze lettertypes dat ook gratis te gebruiken is. Heel breed toepasbaar in veel verschillende soorten branches. Mocht je een lettertype zoeken dat past bij een meer klassiek ontwerp, dan is dit misschien één van de weinige redenen om een type als Raleway over te slaan. Ook dit lettertype valt onder de SIL Open Font License.
Bekijk meer opties op FontSquirrel.com

 

2. De beste tips voor lettertypes en lettergrootte in drukwerk

Goed. Je hebt één of meerdere lettertypes gevonden voor jouw logo ontwerp. Het moeilijkste heb je daarmee al achter de rug. Maar hoe ga je om met de platte tekst? Tegenwoordig gebruiken we hiervoor meestal een schreefloos lettertype. Schreefloze lettertypes zien er modern uit omdat ze geen streepjes op de uiteinden van de letters hebben. Kies je hier wel voor, bedenk je dan goed dat dit klassiek overkomt. Voor scripties gebruikt men ook nog wel een schreef-lettertype, bijvoorbeeld Times New Roman. Wil je op safe spelen? Kies dan voor een schreefloos lettertype als Calibri, Verdana, Open Sans of Arial. De laatste uit deze rij is wel een beetje ouderwets. Niet iedereen denkt hier over na, maar als mensen veel documenten te zien krijgen (denk aan sollicitatiebrieven of schoolopdrachten bijvoorbeeld) kan een ander lettertype wel verfrissend werken en subtiel meer de aandacht trekken. Een lettertype als Open Sans leent zich hier heel goed voor.

Let op: mocht je lange stukken tekst voor commercieel gebruik willen vormgeven, check dan wel even de license voorwaarden van je gekozen lettertype voordat je het laat afdrukken. Je wilt tenslotte geen problemen.

Welk lettertype gebruik je voor je CV, sollicitatiebrief of scriptie?

 

Dé beste lettergrootte bestaat niet, maar je kunt wel een aantal handige tips aanhouden als richtlijn. Deze bekijken we hier, maar blijf kritisch kijken naar hoe dit voor jouw werk uitpakt. Elke situatie is anders. Gebruik voor tabellen en grafieken één punt kleiner en/of de schuingedrukte (italic) versie. Kleine verschillen breken de eentonige lengte in lange stukken tekst. Zoals je hieronder ziet scheelt het elkaar technisch gezien niet veel, maar op het zicht wel degelijk:

 

Gemiddeld gangbare lettergrootte voor broodtekst:

  • Arial: 11 pt.
  • Calibri: 11 pt.
  • Verdana: 10 pt.
  • Times New Roman: 11 pt.
  • Open Sans: 10 pt.

 

3. Deze lettertypes geven jouw CV een professionele uitstraling

Vermijd schreefletters! Het leest zwaar voor iemand die in hoog tempo meerdere brieven moet doorspitten, opzoek naar de juiste persoon. Jouw sollicitatiebrief mag opvallen in overzichtelijkheid en leesbaarheid. Maak jouw brief makkelijk om te scannen: hou de alinea’s lekker kort en plaats de belangrijkste informatie aan het begin of juist het eind hiervan. De eerste drie en laatste drie woorden van een titel of alinea lezen we namelijk het eerst. Pas als dit onze aandacht trekt zijn we bereid om verder te lezen. Een psychologisch weetje dat je enorm in je voordeel kunt laten werken.

De top 3: deze zijn perfect voor jouw zakelijke brieven

 

  • Calibri (11 pt.)
  • Verdana (10 pt.)
  • Open Sans (10 pt.)

 

4. En met welk lettertype maak je jouw scriptie helemaal af?

Kies voor een lettertype dat eenvoudig en rustig leesbaar is: Arial (beetje cliché, maar zeker niet gek), Calibri (prima en veilige keuze), Times New Roman (klassiek) of bijvoorbeeld Verdana (een mooi lettertype dat allround overal tussenin valt). Pas op dat de lettergrootte van jouw scriptie niet te groot wordt: 10 of 11pt. is vaak perfect. Gebruik een regelafstand van 1,5 tot 2 en vergeet niet te controleren of er vanuit jouw opleiding eisen aan gesteld zijn waar je je aan moet houden.

Speel waar mogelijk een beetje met de lettergrootte in verhouding tot bepaalde onderdelen. Denk hierbij aan titels, sub-koppen en voetnoten.

Paginanummering
Maak de paginanummers niet te groot. Mensen weten deze cijfertjes te vinden, dus hoeven ze niet groots uitgemeten te worden. Wanneer je dit subtiel houdt breng je juist een prettige visuele balans in de vormgeving. Gebruik eventueel een zacht kleurtje als heel lichtgrijs of beige om het cijfer in weer te geven; bijvoorbeeld via een vierkantje erachter of streepje net boven of onder het paginanummer.

Hou je waar nodig aan de richtlijnen die mogelijk vanuit jouw opleiding gelden, en vergeet niet de gebruikte lettertypes in het pdf-bestand in te sluiten bij het exporteren vanuit Word of welk programma je hiervoor ook gebruikt hebt.

De 4 beste lettertypes voor jouw scriptie

 

  • Arial (11 pt.)
  • Calibri (11 pt.)
  • Verdana (10 pt.)
  • Times New Roman (11 pt.)

Wil je liever iemand die met je meedenkt? Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies.

Neem contact op