Top 5 beste websites: gratis foto’s downloaden I Ja, ook voor commercieel gebruik!

Top 5 beste websites: gratis foto’s downloaden I Ja, ook voor commercieel gebruik!


Waar kun je gratis foto’s downloaden voor commercieel gebruik? I Tips, inclusief de feiten en fabels

Oké, we gaan een pittig onderwerp op zo’n manier aanpakken dat je met een eenvoudige uitleg en een lijst van 5 top websites foto’s (ook wel stockfoto’s genoemd) kunt downloaden die je echt, ja écht, gratis mag gebruiken volgens de creatieve makers die zich samen bundelen tot een krachtig en professioneel wereldwijd platform.

Tip! Geen tijd om alles te lezen? Check even de dikgedrukte stukjes tekst voor een snelle samenvatting. Vlieg je er zó doorheen!

‘Rechtenvrij’ bestaat niet. Wél gratis beeldmateriaal zonder verplicht credits te hoeven geven.

Hieronder even kort de twee belangrijkste punten waar je op moet letten:

Publiek domein

‘Publiek domein is een gangbare benaming voor de status van werken, zoals programmatuur, teksten, beelden en geluidsopnamen, waarbij de auteursrechten en naburige rechten verlopen zijn of niet van toepassing zijn.’

Auteursrecht

‘Het auteursrecht bepaalt dat een werk niet door anderen mag worden veranderd of opnieuw worden gepubliceerd zonder expliciete toestemming van de rechtverkrijgende. De meeste werken vallen door het maken automatisch onder het auteursrecht, ook als de auteur dit niet expliciet opeist. Zulke werken komen in het publiek domein als de auteursrechten erop verlopen.’

Bron: Wikipedia

Portretrecht

‘Het portretrecht is het recht van een geportretteerde persoon om zich in bepaalde gevallen te verzetten tegen publicatie van zijn portret.’

Het is een fabel dat alle rechtenvrije stockfoto’s waar mensen op afgebeeld staan altijd en overal blind te gebruiken zijn. De websites die je hieronder gaat zien bieden deze vrijheid echter wel, mits je er – logischerwijs – geen gekke dingen mee doet. D.w.z.: gebruik deze beelden niet voor discriminerende zaken, criminele activiteiten, aansporingen daartoe (deze zaken zijn voor de hand liggend) en – dit is wel interessant – politieke doeleinden zijn ook beter te vermijden.

Bron: Wikipedia

Hoe herken je het verschil tussen publiek domein (gratis) en de rest (auteursrecht)?

Je wilt natuurlijk goed overkomen met het gebruik van professionele stockfoto’s op je website en je visitekaartje bijvoorbeeld. En op social media neemt bijna niemand je nog serieus als bedrijf als je geen goede foto’s gebruikt voor je blogpost, Facebook ad of Instagram story.

Een professional inhuren kost geld en veel tijd en niet iedereen bezit de skills van een goede fotograaf of Photoshop specialist. Als je het budget ervoor beschikbaar hebt: doen! Er gaat niets boven vakmensen eerlijk betalen naar hun waarde, zodat ze zich vol passie kunnen richten op jouw wensen en benodigdheden. Maar om nu voor elke blogpost en al je twitterberichten iemand in te huren gaat wel erg ver voor veel bedrijven en ZZP’ers met name.

Dat je opzoek bent naar gratis foto’s is dus niet zo vreemd. Blijf wel eerlijk! Schend geen auteursrechten, zoals je dit zelf ook niet zou willen.

Foto’s met één van deze twee licenties kun je gratis downloaden:
– Publiek domein wegens het verstrijken van het auteursrecht, 70 jaar na overlijden auteur
– Creative Commons (CC0) licentie

Die tweede moet je hebben. Dit is namelijk de Amerikaanse variant van het publiek domein, maar dán vrijwillig toegepast binnen de volgende websites, dus zonder het ’70 jaar auteursrecht’-verhaal:

Let wel op! Dit is geen addertje onder het gras alsnog, maar na het schrijven van deze blogpost kunnen zaken (licenties) en tijden veranderen. Dit is altijd mogelijk, hoewel de kans wellicht vrij klein is, maar blijf goed opletten wanneer je gratis foto’s wilt gaan downloaden.


Pexels

Absolute favoriet: Pexels. Een echt goede, professionele website waarop je foto’s van diverse fotografen rechtenvrij kunt downloaden. Zeer mooi beeldmateriaal en zeker ook geschikt voor drukwerk. Bij het downloaden kun je kiezen welk formaat je wilt hebben dus zeker ook handig als je hoge kwaliteit beeldmateriaal nodig hebt voor folders, posters, visitekaartjes, of welke andere vorm van drukwerk dan ook. Voor online gebruik kun je een kleiner formaat downloaden, want, let op: dit scheelt enorm (!) voor de snelheid van je website. Voorkom dat je deze onnodig vertraagt met een onnodig goede kwaliteit voor je foto’s. Dat klinkt misschien gek, maar ‘te’ is nooit goed. En dit alles is mogelijk zonder inschrijving gedoe en dus ook zonder credits te hoeven geven aan de creatieve maker of de website eigenaar, want daar gaat deze blogpost tenslotte over.

Pexels goede foto's downloaden
Pexels


Pixabay

Zeer helder, de CC0 licentie gegevens staan kort maar krachtig naast het gratis beeldmateriaal aangegeven en het grote voordeel hier: je kunt hier niet alleen gratis foto’s downloaden, maar ook:
– Prachtige, gratis illustraties
– Gratis vector illustraties (d.w.z. aanpasbaar en schaalbaar formaat: zover omhoog of omlaag als je maar wilt mits je zelf over de juiste vakkennis beschikt of dit bereid bent te laten doen door een professional)
– Vergeet vooral ook niet een kijkje te nemen bij de gratis (korte) video’s: origineel en breed te gebruiken

Pixabay
Pixabay


Unsplash

Een goede, overzichtelijke website met ook hier weer kwalitatief hoogwaardige gratis stockfoto’s. Met name het menu bovenin is erg handig: in één oogopslag heb je allerlei categorieën bij de hand. De ‘Current Events’ categorie is hier interessant. Op dit moment zie je daar (zoals te verwachten) foto’s die betrekking hebben op de coronacrisis bijvoorbeeld. De (CC0) licentie is hier ook in een eenvoudige uitleg terug te vinden, dus in principe is hierover geen twijfel mogelijk op deze website. Nogmaals, blijf altijd goed opletten en lezen of deze licentie nog als zodanig geldt op het moment dat je van deze – en alle andere websites – gebruik wilt maken.

Goede gratis foto's downloaden voor social media
Unsplash


Picjumbo

Deze website lijkt een iets minder grote bekendheid te hebben, maar is daarom zeker niet minder waardevol. Het is een initiatief van Viktor Hanacek en bevat inmiddels veel gratis beeld dat oorspronkelijk geweigerd werd door de grotere stockfoto websites. Ook wat het concept betreft dus zeker een interessante optie om naar te kijken.

Picjumbo gratis stockfoto's downloaden
Picjumbo


Foodiesfeed

Foodiesfeed is dé ideale website waar je gratis food foto’s kunt downloaden als je bijvoorbeeld in de horeca werkt. Eigen foto’s van gerechten die je zelf maakt zijn uiteraard altijd beter en eerlijker tegenover klanten. Een professionele fotograaf is hier zeker geen overbodige optie als je het je kunt veroorloven. Maar buiten dat heeft deze site veel waardevolle, goede foto’s te bieden. De licentie komt ook hier weer neer op de CC0, Creative Commons licentie maar heel overdreven duidelijk wordt deze hier niet uitgelegd, dus houd dit goed in de gaten wanneer je van deze site beeldmateriaal wilt downloaden.

Gratis foto's downloaden
Foodiesfeed


Mag je foto’s van Google, Pinterest en social media gebruiken?

Zo zijn er meerdere websites online te vinden die niet alleen beeldmateriaal aan foto’s bieden, maar waar je ook video’s en illustraties helemaal gratis kunt downloaden. Nogmaals: blijf goed opletten wat betreft de auteursrechten en licenties en bij twijfel: niet doen! Better safe than sorry, zullen we maar zeggen. Websites zoals Google en Pinterest kunnen een fijne bron van inspiratie zijn, maar haal hier liever niet je stockfoto’s vandaan. Niet alleen de rechten zijn hier onbetrouwbaar, maar ook de kwaliteit van het beeld laat op zulke sites vaak te wensen over.

De hier genoemde voorbeelden zijn wél betrouwbare bronnen (op het moment dat deze blog gepubliceerd is). Mits je geen gekke dingen doet met het beeldmateriaal en de video’s (uiteraard) kun je hier zeer uiteenlopende foto’s downloaden, gratis én zonder de verplichting om credits te geven aan de maker. Dit wordt natuurlijk waar mogelijk wel gewaardeerd. Bijvoorbeeld door middel van een link onder een foto, in de footer van je eigen website of een lijst aan links te plaatsen op een aparte webpagina binnen je site die verwijst naar de auteurs en/of online aanbieders. En onthoud, tot slot: óók beeld van social media bronnen zijn vaak auteursrechtelijk beschermd. Denk dus altijd goed na waar je je materiaal vandaan haalt.